Топлофикация Русе е поредната

...
            Топлофикация Русе е поредната
Коментари Харесай

4 проекта за 300 милиона лева за зелена трансформация на Топлофикация Русе


            Топлофикация Русе е следващата централа на въглища в България, която разгласи своята капиталова стратегия за понижаване на въглеродните излъчвания и последователно отричане от потреблението на въглища. Дружеството възнамерява до 2026 година да се снабди с нови уреди с обща конфигурирана мощ над 80Мвтч, за което ще влага близо 300 милиона лв.. Подобна инвестиция е извънредно огромна за град като Русе.

            „ 4 са главните планове, чиято реализация ще ни приближи до осъществяване на задачите за декарбонизация на горивния микс. Най-близо сме до реализацията на плана за въвеждане в употреба на 3 газобутални мотори, за които към този момент сме говорили в общественото пространство. Преди края на годината когенераторите би трябвало да влязат в работен режим. “ сподели инж. Севдалин Желев изпълнителен шеф на Топлофикация Русе.
-->
            Директорът уточни, че новите уреди са създадени от одобрена финландска компания и са с обща конфигурирана електрическа и топлинна мощ от 21 Мвтч.

            „ Успешното внедряване в употреба на новите мощности ще разреши цялостно изключване на въглищните мощности по време на неотоплителния сезон, което ще има позитивен резултат върху въглеродния отпечатък на Топлофикация Русе. Освен, че фрапантно ще се редуцират въглеродните излъчвания, ще бъдат понижени и излъчванията на фини прахови частици и серни окиси. “ сподели инж. Севдалин Желев.

            По проект в идващите 2 години в Топлофикация Русе би трябвало да бъде увеличено производството на сила от природен газ с въвеждане в употреба на още 2 нови когенератора с обща конфигурирана мощ 20 Мвтч, с което в допълнение ще се понижат количествата употребявани въглища. Със реализацията на това желание общите вложения в газови мощности на Топлофикация Русе ще станат за над 120 000 000 лв..

            „ Въвеждането в употреба на втората група когенератори на процедура ще удвои топлинния потенциал на природен газ и ще даде опция за следващо съкращаване на въглищните мощности и по време на отоплителния сезон. Трябва да отбележа, че дружно с сътрудниците взехме стратегическото решение да влагаме в газови мотори непосредствено, а не да се захващаме с преустрояване на морално амортизирания въглищен казан, който щеше да реализира неведнъж по-ниска успеваемост спрямо когенераторите. При модерните газобутални мотори коефициентът на потребно деяние е към 85%. “ изясни инж. Севдалин Желев.

            Директорът разкри, че Топлофикация Русе е внесла в Изпълнителната организация по околна среда капиталово предложение за създаване на съвременна апаратура за произвеждане по смесен прийом на топлинна и електрическа сила посредством генериране и изгаряне на биогаз. Съоръжението ще дава отговор на най-хубавите налични техники в региона.

            „ Източникът на биогаз за инсталацията ще е елементарната биомаса, която използваме в производството на сила към този момент няколко години. Допитахме се до интернационалния опит и установихме, че превръщането на биогоривото в биогаз води до увеличение на успеваемостта, което е една от главните ни цели, изключително при потреблението на зелени горива с нулеви въглеродни излъчвания. Биогазът се получава посредством общоприета и изцяло безвредна реакция на анаеробно разложение на растителна биомаса. “ изясни инж. Севдалин Желев.

            Проектната стойност за строителството на инсталацията за биогаз е 18 милиона евро и по проект ще има по 7 Мвтч електрическа и топлинна мощ. Съоръжението би трябвало да влезе в употребата до края на 2025 година.

            „ Последната, само че не и по значимост инвестиция на Топлофикация Русе е с небосвод за реализация до 2026 година. Планираме създаване на нов топлоизточник на съществуващата площадка, става въпрос за газова и парна турбина с мощ от 30Мв. Предстоят ни договаряния с американска компания за доставка на газовото съоръжение, само че занапред следва изследване, диалози и приемане на публична оферта. “ разгласи инж. Севдалин Желев.

            Директорът на сдружението съобщи, че при настоящите цени сходна инвестиция би коствала към 120 000 000 лв., само че към момента детайлите по плана не са конкретизирани и е допустимо цифрата да набъбне, защото непрекъснато всички съставни елементи, елементи и машини нарастват.

            Инж.Севдалин Желев е убеден, че до 2026 година Топлофикация Русе ще придобие съвременен образ и ще бъдат непокътнати работните места на заетите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР